TTRPG

Nee, dit is geen typefout.
TTRPG staat voor Table Top Role Playing Game.

Een TTRPG is een spel waarbij je in de huid van een personage kruipt. Je begeeft je in een wereld die door een Game Master (GM) is gecreëerd. Samen met de andere spelers beleef je een avontuur waarbij je vijanden bevecht, andere personages helpt, op zoek gaat naar verborgen schatten enzovoorts. De mogelijkheden zijn enorm; van avonturen voor één sessie die 2-3 uur duren tot hele campagnes die meerdere sessies kunnen bestrijken. 

Dungeons & Dragons

De bekendste TTRPG is Dungeons & Dragons (D&D). De wereld van D&D speelt zich af in een fantasiewereld waar magie bestaat en waar naast mensen ook elven, dwergen, orcs, halflingen en nog andere rassen leven. Als je de Lord Of The Rings films kent, heb je een redelijk idee hoe een dergelijke wereld er uit zou kunnen zien.

Pen and paper

TTRPG’s staan ook wel bekend als ‘Pen&Paper games’. Je kunt namelijk in principe helemaal zonder spelbord spelen. Het enige wat je nodig hebt is een pen of potlood en een stuk papier. Daarnaast heb je een setje dobbelstenen nodig en iemand die de GM is. De GM is ook degene die de basisregels goed moet kennen. De overige spelers kunnen in principe zonder regelkennis beginnen. De meeste spelers en GM’s gebruiken ook wel miniatuurtjes en plattegronden om het spel meer te visualiseren. De Spelbinder beschikt ook over een aantal van deze visuele hulpmiddelen.

Karakters

Als speler creëer je een karakter. Bij de meeste TTRPG’s heb je verschillende rassen en klassen. Elk ras en elke klasse heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Als je eenmaal hebt gekozen, kan je met je eigen gecreëerde karakter aan het avontuur beginnen. Naarmate je langer speelt, zal je karakter steeds meer vaardigheden leren door steeds een level hoger te komen.
Qua speelstijl zijn er spelers die helemaal opgaan in hun karakter. Ze gebruiken dan misschien een andere stem en spreken vanuit de ‘ik-persoon’. Sommige spelers verkleden zich zelfs!
Andere spelers ‘besturen’ hun karakter en hebben het over ‘hij’ of ‘zij’. Welke speelstijl je kiest heb je helemaal zelf in de hand. 

One-shot avontuur

Een one-shot is een gesloten avontuur wat in één sessie wordt gespeeld. Dit is een ideale manier om kennis te maken met het spel. De Spelbinder zorgt dan voor vooraf gemaakte karakters waaruit u kunt kiezen. Na een korte uitleg over de regels, duiken we meteen het avontuur in. Na afloop hebben de spelers de grondbeginselen van het spel leren kennen. Ze hebben een goed beeld over het spel. Er zijn meerdere one-shots die ik kan aanbieden. 

De duur van een one-shot sessie is vooraf moeilijk te bepalen. Dit is namelijk erg afhankelijk van de speelstijl van de spelers. Om toch een indicatie te geven: de meeste one-shots duren 2-3 uur. Dit is echter exclusief uitleg en bovendien gemeten met ervaren spelers.  

Complete campagne

Een campagne bestaat uit meerdere sessies waarbij er een groter verhaal gevolgd wordt. De karakters van de spelers ontwikkelen zich tijdens een campagne. Meestal begint je karakter bij level 1 gedurende de campagne wordt je karakter steeds sterker en kun je er steeds meer mee. 

 

Bij een campagne beginnen we met een zogenaamde ‘Sessie 0’. Tijdens deze sessie maken de spelers hun eigen karakters en maken we afspraken over bepaalde spelregels. Verder kijken we ook of we een vast spelmoment kunnen afspraken en waar we spelen. Daarbij is het ook van belang om af te spreken wat jullie als spelgroep doen als iemand verhinderd is. 

 

Hoeveel sessies nodig zijn om een campagne helemaal te spelen, is vooraf niet te bepalen. Dit hangt ten eerste af van de gekozen campagne en van de speelstijl van jullie, maar het kan ook afhankelijk zijn van de keuzes die jullie gedurende een sessie maken. Campagnes zijn weliswaar vaak onderverdeeld in hoofdstukken, maar deze hoofdstukken hoeven niet per se in een bepaalde volgorde te worden doorlopen.

D&D sessie boeken

Houdt u er bij het boeken van een D&D-sessie er rekening mee dat een dergelijke sessie veel voorbereiding vergt. Het is daarom handig om zo ver mogelijk vooruit te boeken. Boeken op korte termijn kan alleen in overleg.