10 redenen waarom Monopoly een slecht spel is

Monopoly bestaat al sinds 1933. Ondertussen zijn er talloze versies van deze klassieker uitgekomen. Nog steeds worden er jaarlijks duizenden exemplaren verkocht. Het is het meest verkochte spel ter wereld. Allemaal redenen om aan te nemen dat het een goed spel is, toch? Nee, en wel hierom: 

Monopoly is ooit bedacht om mensen te leren hoe oneerlijk de vastgoedwereld in elkaar zit.

Het is dus eigenlijk de bedoeling geweest om er juist geen plezier aan te beleven.

Monopoly wordt door bijna iedereen fout gespeeld.

Als een spel al zo lang bestaat en nog steeds door bijna 80% van de spelers verkeerd wordt gespeeld, dan heb je als spel toch echt gefaald. Vraag je je nu af of je het zelf verkeerd speelt? Oké, dan hier de drie meest gemaakte spelregelfouten:

Als iemand een straat niet koopt, wordt het grondstuk meteen per veiling verkocht.

Op Vrij Parkeren komt NOOIT geld te liggen.

Als je precies op START komt, krijg je niet het dubbele aan inkomsten.

Succes of geen succes hangt bij Monopoly vooral af van geluk.

De dobbelstenen bepalen wat er gebeurt, niet de speler. Bij een spel waarbij het lijkt alsof je de slimste vastgoedmagnaat moet zijn, is het eigenlijk schandalig dat je zo weinig invloed op de gebeurtenissen hebt. Strategie is er dus eigenlijk niet, wat mij bij het volgende punt brengt: 

  1. Omdat Monopoly altijd hetzelfde begin heeft en statistisch gezien 6, 7, 8 en 9 het meest worden gegooid is er niet zozeer een strategie, maar je kunt wel berekenen welke eigendommen het meeste geld opleveren. Voor de mensen die het spel graag spelen: Hier is een link naar een Britse wiskundige die alles heeft uitgerekend.  
Monopoly heeft vreemde regels
  1. Monopoly heeft vreemde regels: als je dubbel gooit moet je nog een keer lopen, waardoor je meerdere keren tijdens één beurt kan moeten betalen zonder inkomsten te krijgen. Thematisch gezien slaat dat nergens op. En als je zelfs drie keer dubbel gooit, moet je “voor straf” naar de gevangenis, maar …

… de gevangenis is bijna de beste plek om te verblijven naarmate het spel vordert. Je krijgt namelijk wel inkomsten, maar je hebt geen uitgaven. Bovendien heb je na het verlaten statistisch gezien een redelijke kans om op een veld te komen waar je niet veel last van hebt. Laten we eens kijken naar de velden waarop je terecht kunt komen:

 

De betaling aan het elektriciteitsbedrijf op 2 is afhankelijk van het aantal ogen van je worp. Aangezien je net 2 hebt geworpen, valt dat dus reuze mee.
De eerste twee straten op 3 en 4 zijn niet erg duur, het station op 5 kan geen huizen of hotels hebben en is daardoor niet erg duur, ‘Algemeen Fonds’ zit op 7 en dat is de meest voorkomende worp met twee dobbelstenen, vrij parkeren zit op 10 en daar gebeurt dus helemaal niks (zie punt 2) en op 12 zit ‘Kans’. Blijven 6, 8, 9 en 11 over. Dat kunnen inderdaad dure plekken zijn, maar je hebt net lekker drie beurten inkomsten kunnen vergaren. 

 

Dus we hebben een spel over het beheren van vastgoed, waarbij je het beste in de gevangenis kunt zitten. Dat is op zijn minst een dubieuze boodschap.

Je kunt als speler uitgeschakeld worden en dan kun je alleen nog toekijken.

Op zich zijn spellen niet per se slecht als ze zogenaamde ‘player elimination’ hebben, maar wel als…

… een potje enorm lang kan duren. Dit heeft ook wel weer met punt 2 te maken, aangezien bijna niemand de regel kent, dat alles altijd wordt verkocht zodra een speler de eerste keer op het vakje komt. Maar de makers geven zelf een speeltijd aan van 1 tot 3 uur. Het is dus mogelijk dat je nog meer dan 2 uur moet wachten op de uitkomst van het spel, maar …

Monopoly heeft last van een “negatieve feedback loop”

De speler die halverwege voor staat, is de gedoodverfde winnaar. Dus het kan voorkomen dat iedereen al na anderhalf uur weet wie er gaat winnen, maar dan moet je het nog wel helemaal uitspelen! 

Monopoly is een melkkoe van Hasbro geworden.

In de 90 jaar dat het spel bestaat, is er niets veranderd, behalve dat het spel in vele nieuwe jasjes wordt gestoken (op dit moment zijn er meer dan 100 varianten van het spel op de markt gekomen!). Het is oude wijn en dan niet eens in nieuwe zakken. Elk jaar komen er verschillende versies bij die allemaal meeliften met het succes van een film, serie, computerspel of boek. Monopoly is mijns inziens dan ook het meest fantasieloze spel wat er te koop is, zeker als je bedenkt dat er volgens de gebruikers van Boardgamegeek, dé website voor alles wat met bordspellen te maken heeft, Monopoly op plek 19.694 staat. Er zijn dus minstens 19.693 spellen die beter zijn. Het spel krijgt een gemiddelde rating van 4,4 op een schaal van 1-10. 

Kortom:

Monopoly als cadeau geven is nog erger dan sokken of onderbroeken cadeau doen.