Teambuilding

Ontdek hoe goed uw team onderling kan communiceren en welke rol een teamlid aanneemt in een coöperatief spel.
Bordspellen als teambuilding

Een van grootste uitdagingen op de werkvloer is het vinden van de juiste manier van communiceren. Communicatie gaat vaak mis, omdat men van elkaar niet weet hoe men denkt. Iedereen heeft andere manieren van denken en associëren. Wat voor de een logisch lijkt, is voor de ander helemaal niet zo helder en duidelijk. De Spelbinder kan uw team hiermee helpen. Door middel van een aantal verschillende spellen, kunt u inzicht krijgen in hoe de verschillende teamleden denken, ontdekken hoe goed uw team onderling kan communiceren of welk teamlid welke rol aanneemt in een coöperatief spel.

Communicatie gaat vaak mis, omdat men van elkaar niet weet hoe men denkt.
Samen met elkaar

Wil je je collega’s beter leren kennen? Wil je weten hoe jouw collega denkt, communiceert of associeert? Het kan op de werkvloer enorm helpen als je weet dat jouw collega een hele andere manier van denken heeft, of een heel ander referentiekader heeft. En wie weet kom je er wel achter dat je zelf ook anders denkt dan je zelf had gedacht…

Zo is er een spel waarbij je als team een moord moet oplossen. Eén speler speelt de geest van het slachtoffer. De geest weet precies wie de moord heeft gepleegd, waar de moord is gepleegd en met welk wapen. De geest mag echter alleen met behulp van beeldkaarten hints aan de rest van de spelers geven. Hier is het dus zaak om als geest de ander te kunnen inschatten, maar ook als speler om de geest te kunnen volgen in zijn of haar gedachten. 

En zo hebben we een aantal spellen waarbij samenwerken, communicatie en associatie centraal staan. Door het spelen van deze spellen, komt men erachter dat dingen die voor de één glashelder zijn, voor de ander misschien wel helemaal niet zo duidelijk zijn. Dit gegeven ontneemt overigens niet het spelplezier, maar kan wel een echte eye-opener zijn.

Samen tegen elkaar

Het kan natuurlijk ook leuk zijn om met je collega’s in teams tegen elkaar aan te treden. Een aantal spellen leent zich er prima voor om in competitief teamverband te spelen. Spellen waarbij teams elkaars directe tegenstanders zijn, of spellen waarbij je als team voor het beste resultaat kunt gaan. Bekend zijn hier natuurlijk de kennis- en quizspellen, maar wij gooien het liever over een andere boeg. 

Wat dacht je van een spel, waarbij twee teams van elk vier personen een onderzeeër besturen, waarbij ieder teamlid zijn eigen rol heeft: kapitein, machinist, eerste officier of de radio specialist. Als team probeer je de onderzeeër van het andere team tot zinken te brengen. Dit klinkt misschien nog niet heel spectaculair, maar dit spel speel je in realtime. Je hoeft dus niet op de beurt van de ander te wachten. Het is hier cruciaal dat je als team goed met elkaar communiceert en dat je snel beslissingen durft te nemen. Dit is overigens een spel waarbij de toeschouwers ook veel plezier kunnen beleven.
Het is natuurlijk heel goed mogelijk om hier een competitie van te maken.

Of wat dacht je van een spel waarin je als team de wereld moet zien te redden van vier verschillende ziektes. Elk team krijgt dezelfde middelen en moet met deze middelen zo efficiënt mogelijk omgaan. Het spel is zo ontworpen dat het altijd spannend blijft en niet zelden wint men op het nippertje. Dit spel leent zich er ook prima voor om te kijken welke rol iemand aanneemt binnen een groep. Wie neemt het voortouw? Wie probeert zijn team op andere gedachten te brengen als hij of zij denkt dat de neuzen de andere kant op moeten gaan staan? En wie kan er goed tegen verliezen? 

Wie neemt het voortouw?

Wie probeert zijn team op andere gedachten te brengen?

En wie kan er goed tegen verliezen?
Grofweg onderscheiden we vier categorieën spelersrollen

De Alfa

De alfaspeler probeert de andere spelers ervan te overtuigen dat hij/zij de juiste oplossingen heeft.

De Adviseur

De adviseur bedenkt wel allerlei oplossingen, maar wil geen beslissingen nemen.

De Volger

De volger toont weinig initiatief en doet voornamelijk wat de anderen hem zeggen.

De Einzelgänger

De einzelgänger luistert naar de adviezen, maar doet in zijn eigen beurt precies wat hij zelf wil doen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Benieuwd welke karaktereigenschappen in jullie team komen bovendrijven?